3x inspiratie voor Nieuwe Leiders

Nieuw leiderschap; er is al veel over gezegd en geschreven. Teams worden plaats-, tijd- en cultuuronafhankelijk in de samenwerking. Er wordt gewerkt met teams met een kleinere vaste kern en wisselende (externe) professionals. Interacties binnen teams verlopen steeds meer via technologische communicatiemiddelen in ‘genetwerkte’, ‘ontharkte’ of zo je wilt ‘fluide’ organisaties. Organisaties moeten wendbaar en innovatief zijn en daar past het Oude Leiderschap van controle en procesbeheersing niet meer bij.

Hoewel vertrouwen het kernwoord is, bestaat een eenduidig recept natuurlijk niet. Nieuw Leiderschap, coachend leiderschap, het Rijnlands model of bijvoorbeeld Dienend leiderschap…. Hoewel verschillend, kennen deze modellen veel overeenkomsten en hebben zij elementen in zich die passen bij wat van nieuwe leiders wordt verwacht.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedereen aangesproken wordt door andere inspiratiebronnen. Zoals dit filmpje bijvoorbeeld over wat voorbeeldgedrag oplevert:

Ter verdere inspiratie hieronder kort 3 modellen; Onzichtbaar Leiderschap, Dienend Leiderschap en Nieuw Leiderschap. Gebruik ervan wat je aanspreekt en jou verder helpt!

Onzichtbaar leiderschap

Mijn absolute persoonlijke favoriet is ‘Onzichtbaar leiderschap’ van Mathieu Weggeman. De manager is vaak het hardst werkende lid van het team. Komt aan met ideeën, lost problemen op en neemt complexe taken over. Goed voor het team, maar niet altijd goed voor zichzelf. Toch kan het veel gemakkelijker en beter voor de medewerkers. Door jezelf terug te trekken uit de dagelijkse operaties en ‘onzichtbaar’ leiding te geven. Door geen opdrachten, instructies of bevelen te geven. Door vanachter de schermen mensen aan te sturen, vaak zonder dat zij dit in gaten hebben. Het resultaat is dat mensen meer initiatief nemen, zelf problemen oplossen en harder werken. En dit maakt uw opdracht gemakkelijker zodat u zich op belangrijke zaken kunt richten.

Dienend Leiderschap

Een andere stroming die wordt aangehangen in de zoektocht naar nieuwe leiders betreft Dienend Leiderschap waarvan Robert Greenleaf de grondlegger is. Dienend leiderschap is er op gericht om medewerkers zo veel mogelijk te laten groeien. Medewerkers die gezien en gewaardeerd worden, komen als vanzelf met nieuwe creatieve ideeën. Ze zetten al hun talenten in. Gaan beter samenwerken. Hebben meer respect voor elkaar, klanten en leveranciers.

Robert Greenleaf formuleerde tien kenmerken die nodig zijn om te groeien in dienend leiderschap:

 1. Goed kunnen luisteren; een belangrijke communicatie instrument, nodig voor heldere communicatie en om respect te tonen aan anderen. Volgens Greenleaf reageert alleen een echte dienende leider bij elk probleem door eerst te luisteren.
 2. Empathisch vermogen; het vermogen om zich echt in te leven in anderen. De dienende leider accepteert en waardeert de ander altijd om wie hij is.
 3. Helend vermogen; dit klinkt voor sommigen erg spiritueel of zweverig maar wat het werkelijk inhoudt is dat door rust te brengen er automatisch een helend proces op gang komt; mensen presteren het best als ze zich veilig voelen en vertrouwen in de toekomst hebben.
 4. Helder bewustzijn; dienend leiders benoemen open en vrij wat zij in het hier en nu waarnemen. Hierdoor ontstaat een helder bewustzijn waarin problemen zich veelal vanzelf oplossen.
 5. Overtuigingskracht; dienende leiders hebben overtuigingskracht van binnenuit. Ze zoeken het midden op en zullen zich niet op hun machtspositie beroepen. Zij weten dat je dan als leider direct bent uitgespeeld.
 6. Conceptueel denken; zij hebben een duidelijke visie, missie, identiteit en waarden. ze kunnen hierdoor alle praktische beslissingen afwegen aan het hogere belang. dit maakt hen effectief en richtinggevend.
 7. Vooruitziende blik; denken voelen en reageren zijn op een lijn. ze zijn los van oude partronen en hebben een goed contact met hun intuitie.
 8. Rentmeesterschap (stewardship); het besef dat zij slechts onderdeel zijn van een groter geheel en de plicht hebben om te zorgen voor het gedachtegoed, de mensen, het merk, het bedrijf, de klanten en het milieu.
 9. Ambitie om anderen te laten groeien; zij doen er alles aan om het beste uit hun mensen te halen. ze zijn zeer betrokken bij de persoonlijke en zakelijke groei van hun medewerkers en organisatie.
 10. Bouwen aan de gemeenschap; dienend leiders leven hun missie en zijn hiermee een voorbeeld en inspiratie voor hun omgeving. Ze bouwen hiermee als ‘vanzelf’ aan een betere gemeenschap. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Bekijk ook eens de reportages terug van het programma ‘Tegenlicht’ over o.a. Ricardo Semler en enkele ondernemers die een, met dienend leiderschap vergelijkbare filosofie gebruiken:
Tegenlicht: En we werken nog lang en gelukkig
Tegenlicht: De kapitale kracht van geluk

Nieuw Leiderschap

Als derde stroming die van ‘Nieuw Leiderschap’. Volgens drs. Tica Peeman zijn nieuwe leiders vooral goed in 3 dingen, de 3 R’s zoals zij het formuleert

 1. Richting geven
 2. Ruimte bieden en
 3. Resultaten boeken

Daarnaast zouden Nieuwe Leiders zich bescheiden opstellen en vooral voorbeeldgedrag moeten tonen met als motto; “een medewerker doet niet wat de leider zegt maar doet wat de leider doet”

Bekijk hier een video van Tica Peeman.

Door welk leiderschapsmodel laat jij je inspireren en waarom? Ik hoor of lees graag jouw verhaal!

Mariëlle Leunen-Schulte

Advertisements

Posted on May 14, 2013, in Leiderschap and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: